Program stażu w Norwegii

"PROFESJONALIZM W HOTELARSTWIE TO NIEŁATWA SZTUKA. UCZMY SIĘ GO OD TYCH, KTÓRZY OPANOWALI JĄ PERFEKCYJNIE"


  • 1 dzień
    zbiórka uczestników w szkole. Przejazd na lotnisko. Przelot. Transfer z lotniska do hotelu. Zakwaterowanie. Kolacja. Krótki spacer po okolicy.

  • 2 dzień
    śniadanie. Spotkanie z organizatorem praktyk i omówienie programu pobytu z menadżerem hotelu p. Bengt Selfors'em. Zapoznanie praktykantów z przepisami BHP, zarzadzeniami i regulaminem hotelu. Obiad. Uzgodnienie harmonogramu pracy, który będzie uwzględniał stopniowe wdrażanie się do zajęć. Młodzież będzie pracowała rotacyjnie, tzn. W ciągu tygodnia będzie się zmieniać na stanowiskach pracy-recepcja, room service, restauracja. Przydzieleni zostaną stażystom opiekunowie (doświadczeni pracownicy), którzy będą zlecać im codzienne prace i wraz z menadżerami na bieżąco monitorować ich przebieg. Poznanie struktury organizacyjnej hotelu. Przygotowanie się do pracy - powtórzenie słownictwa, ważnych zwrotów, itp. niezbędnych do obsługi gości hotelowych oraz kontaktów z personelem.

  • 3 dzień
    śniadanie. Pierwszy dzień w pracy. Poznanie personelu i zaznajomienie się z obowiązkami na ten dzień. Praca w recepcji. Komunikowanie się i nawiązywanie kontaktów z gośćmi. Obsługa urządzeń technicznyc (fax, ksero, itp.) Przerwa na obiad. Pomoc recepcjonistom przy zakwaterowaniu i wykwaterowaniu gości oraz wydawaniu karnetów żywieniowych. Utrzymywanie porządku w jednostkach mieszkaniowych, Praca w restauracji-pomoc w przygotowywaniu posiłków i sprzątanie.Nauka języka norweskiego (2 godziny). Robienie notatek w dzienniczkach praktyk i rozmowy z opekunami norweskimi na temat pracy i ewentualne korygowanie popełnianych błędów. Wieczorem rozmowy z opiekunem polskim i omówienie danego dnia. Pochwalenie się sukcesami lub omówienie "wpadek".

  • 4 dzień- wolny od zajęć
    śniadanie. Zajęcia z języka norweskiego (2 godziny). Drobne zakupy. Obiad. Zwiedzanie okolicy - wypad do Bjung i na basen.

  • 5 dzień wolny od zajęć
    śniadanie i wycieczka po okolicy- zabawa w ?paint ball?. Obiad. Popołudniowa wycieczka do muzeum tkactwa i malarstwa Hanny Rigel, które znajduje się w Centrum Kultury w Brekstad. Oglądanie telewizji w wersji angielskiej- wiadomości i filmu. Kolacja. Zajęcia ciche przed spaniem.

  • 6- 10 dzień
    śniadanie. Praca w recepcji ? odbieranie i wydawanie kluczy, rezerwacje miejsc i sporządzanie grafików, budzenie, informowanie gości o możliwościach spędzenia wolnego czasu, o imprezach i wydarzeniach kulturalnych w mieście i okolicy,realizacja zamówień gości do pokoju, nakrywanie do stołów, czyszczenie sztućców i sprzątanie po posiłkach, stosowanie różnych technik obsługi oraz zasad podawania potraw. Pomoc barmanom przy barze ? sprzedaż napojów, sporządzanie drinków, czyszczenie zastawy szklanej, sprzątanie, itp. Obsługa pięter - stosowanie różnych rodzajów sprzątania oraz systemów pracy, stosowanie środków czystości i środków dezynfekcyjnych. Dbanie o rzeczy gości i mienie obiektu hotelarskiego zgodnie z przepisami prawa. W trakcie dnia rozmowy z personelem norweskim, wysłuchanie uwag i wykonywanie poleceń. Powrót w godzinach popołudniowych. Przez trzy dni nauka języka norweskiego (3 x 2 godziny). Sporządzanie szczegółowych notatek z praktyk. Kolacja. Wieczorne spotkania z opiekunem w celu omówienia staży i ewentualnych problemów.

  • 11 dzień wolny od zajęć
    śniadanie. Zwiedzanie zabytków (Utah Farm z XVIIIw.) i okolicy- wycieczka do portu rybackiego. Obiad. Spotkanie integracyjne z zaprzyjaźnionymi pracownikami hotelu. Rozmowy uczniów z norweskimi kolegami na różne tematy. Wspólna zabawa. Powrót na kolację.

  • 12 dzień wolny od zajęć
    śniadanie. Wyjazd do Austratt- zwiedzanie zameczku i bunkrów z okresu II wojny światowej. Obiad. Powrót w godzinach popołudniowych. Odpoczynek.

  • 13- 17 dzień
    śniadanie.Promowanie usług hotelarskich. Udział w przygotowywaniu imprez okolicznościowych- biesiady integracyjne organizowane przez tamtejsze zakłady pracy, nakrywanie do stołów, zapalanie świec, zdobienie stołów kwiatami, przyjmowanie i realizowanie zamówień, doradzanie przy wyborze potraw, sprzątanie pokoi - stosowanie techniki sprzątania pokoju zajętego i zwolnionego przez gości, obsługa sprzętu sportowo-rekreacyjnego oraz urządzeń hotelowych. Stosowanie procedur postępowania w sytuacji zagrożenia życia i zdrowia gości. Na bieżaco konsultowanie się z opiekunami norweskimi i ewentualne korygowanie popełnionych błędów. Powrót w godzinach popołudniowych, odpoczynek. Sporządzanie szczegółowych notatek z praktyk. Kolacja. Spotkania z opiekunem. Zdanie relacji z całego dnia pracy. Dzielenie się wrażeniami z przebiegu praktyk i pomoc w rozwiązywaniu występujących problemów.

  • 18 dzień wolny od zajęć
    śniadanie. Zakupy. Wycieczka statkiem wzdłuż wybrzeży fiordów. Późny obiad. Dyskusja na temat porannego wypadu- rozmowy w języku angielskim. Kolacja.
  • 19 dzień wolny od zajęć
    śniadanie. Zwiedzanie okolicznych zabytków i parku krajobrazowego. Obiad. Wyjście do kościoła. Popołudniowa nauka języka angielskiego. Oglądanie telewizji w wersji angielskiej oraz poznanie ciekawostek o Norwegii.

  • 20-24 dzień
    śniadanie. Wykonywanie wszystkich rodzajów prac w restauacji, recepcji i na piętrach-hole i pokoje. Odbieranie telefonów, faksów, kluczy, check-in /check-out gości. Informowanie nowo przybyłych gości o porach posiłków, atrakcjach regionu, itp. Przygotowanie sali konsumenckiej i sal konferencyjnych do różnych imprez grupowych, pomoc przy barze, przyjmowanie i realizowanie zamówień, doradzanie przy wyborze potraw, porządkowanie stołów po posiłku, itp.. Sprzątanie w pokojach w trakcie pobytu gości i po wymeldowaniu. Stosowanie właściwych środków czystości i dezynfekcyjnych. Obsługiwanie urządzeń stanowiących wyposażenie jednostki mieszkalnej. Uzupełnianie barków w pokojach gości. Odbieranie odzieży gości do czyszczenia, prania i prasowania. Przyjmowanie skarg i opinii gości dotyczacych porządku i czystości jednostek mieszkalnych. Po pracy rozmowy z norweskimi opiekunami, wysłuchanie ich uwag i zaleceń.Odpoczynek. Wypady na zakupy. Sporządzanie szczegółowych notatek z praktyk. Kolacja. Spotkania z opiekunem. Zdanie relacji z całego dnia pracy.

  • 25 dzień
    śniadanie. Spotkanie pożegnalne praktykantów z nowopoznanymi przyjaciółmi. Obiad. Relaks - gry i zabawy na wolnym powietrzu. Kolacja.
  • 26 dzień
    śniadanie. Wyjazd do Trondheim, zwiedzanie katedry. Powrót na obiad. Odpoczynek. Czas wolny. Oglądanie wiadomości i filmu w wersji angielskiej. Kolacja
  • 27-28 dzień
    śniadanie. Ostatnie dni na praktykach. Praca w recepcji- odbieranie telefonów, obsługa urządzeń technicznych, czynności związane z zameldowaniem i wymeldowaniem gości oraz innych czynności związanych z kompleksową ich obsługą- np.odbieranie i wydawanie kluczy, przekazywanie informacji zostawonych dla gości w recepcji, przechowywanie przyjeżdżającym i wymeldowującym się gościom bagażu w przeznaczonym do tego celu pomieszczeniu, itp. Praca w restauracji-dobieranie kart menu do potrzeb gości. Nakrywanie do stołu przed posiłkami, czyszczenie zastawy stołowej, sprzątanie po posiłkach. Dobieranie kart menu do potrzeb gości, przyjmowanie i realizowanie zamówień, doradzanie przy wyborze potraw, itp. Pomoc w części administracyjnej hotelu. Obsługiwanie urządzeń i sprzętu do utrzymania czystości. Udzielanie pomocy gościom w załatwianiu takich spraw jak prasowanie, pranie, czyszczenie butów. Realizowanie usług dodatkowych zgodnie z zapotrzebowaniem gości. Podsumowanie staży przez norweskich opiekunów i menadżerówi - wystawienie praktykantom końcowych ocen. Po pracy spacer po mieście. Drobne zakupy. Przygotowanie do wyjazdu.

    W przedostatnim dniu pobytu przygotowanie imprezy integracyjnej, na którą zostaną zaproszeni norwescy współpracownicy z Orland Kysthotellu. Przygotowanie dań polskich. Podczas przyjęcia wręczone zostaną młodzieży dokumenty Europass-Mobilność i certyfikaty od menadżerów hotelu. Młodzież podziękuje za współpracę i umożliwienie jej odbycia stażu w Brekstad. Wieczorne spotkanie. Omówienie realizacji celów i zadań praktyk.

  • 29 dzień
    śniadanie. Czas wolny na pakowanie. Transfer z hotelu na lotnisko. Odlot do Polski. Zakończenie praktyk.